BP18 Egyesített Óvoda Pestszentlőrinci Nyitnikék Tagóvodája

 

 

Kedves Érdeklődő!

Szeretettel köszöntünk a BP18 Egyesített Óvoda Pestszetnlőrinci Nyitnikék Tagóvodájának oldalain. Reméljük, hogy az óvodánkról szerzett információk birtokában kíváncsi lesz Ránk és eljön, hogy találkozzunk, s akkor majd megtapasztalhatja, hogy miért is  jó a " Nyitnikék" -be járni és itt dolgozni! Van egy óvoda, messze a főút zajától, ahol gyermekeink jó levegőjű, csendes környezetben tölthetik napjaikat.

IMG_7677.JPG

 

Ez a Fülek utcai  Pestszentlőrinci Nyitnikék Óvoda és  a Mackó Kuckó tagóvoda. Hatalmas fás-napos udvara, sok-sok bokra, terráriuma, sziklakertje állandó lakhelye madárnak, bogárnak, teknősnek, megfigyelési lehetőség a gyermekeknek, akik minden nap időről-időre felfedezhetnek valami újat, érdekeset. Az első tavaszi virág megjelenésétől az utolsó levél lehullásáig minden  a szemük előtt zajlik és ezt a lehetőséget ki is használjuk, hogy gyermekeinket természetet szerető, iránta érdeklődő és védő emberré formáljuk.

IMG_7660.JPG

 

Ezt kívánja tőlünk a Helyi Nevelési Programunk is, ami kiemelten foglalkozik a "Környezet megismerése és természetvédelmi nevelés"-sel. A környező világ megismerésének része az évszakok megfigyelése, a növények és állatok viselkedésével, gondozásával való ismerkedés. Fokozatosan az érzelmeken és a játékon keresztül tanítjuk meg Őket a természet szeretetére és védelmére. Önként vállalt tevékenységek közben megismerik a felfedezés örömét, megtapasztalják, hogy a természetben minden érték. Segítenek az évszaknak megfelelő kerti munkákban, a természetsarok gondozásában, gyűjtögetésben, az állatokról való gondoskodásban, zöldség és gyümölcs feldolgozásban, sütésben-főzésben.

 

IMG_7695.JPG

 

Rendszeresen kirándulunk, hiszen természetszeretetre, megóvásra nevelni csak a természetben lehet.
Olyan hagyományokat alakítottunk ki, melyek szebbé, tartalmasabbá teszik a  mindennapokat. Hagyományos ünnepeinken túl (Mikulás, Karácsony, Farsang, Húsvét, Anyák napja, Gyermeknap, Majális, iskolába menők búcsúztatása ) a természet jeles napjairól sem feledkezünk meg (Állatok világnapja, Föld napja, Madarak és Fák napja, Víz világnapja).

IMG_7732.JPG

 

Feladatunknak tartjuk a nyugodt, érzelmi biztonságot nyújtó, családias légkör megteremtését is. A mindennapok rohanása közben szeretnénk kis, nyugodt szigetté válni a gyermekek számára, ahol biztonságban lehetnek, amíg szüleik távol vannak tőlük.
Mindenki saját ütemében játszik, dolgozik, fejlődik. A gyermekek képességeit kötetlen formában, komplex módon, a játékban és természetes élethelyzetben fejlesztjük. Nevelőmunkánk során figyelembe vesszük  az egyéni eltéréseket. A fejlődést állandó folyamatnak tekintjük. Célunk nem a különbségek eltüntetése, hanem a gyermekek személyiségének sokoldalú fejlesztése.
Arra törekszünk, hogy az óvodánkban biztosított tevékenységi formákon keresztül a gyermekek olyan fejlődési fokra jussanak el,  amely alkalmassá teszi Őket az iskolai élet megkezdésére.

 

IMG_7721.JPG
 

Munkánk során figyelmet fordítunk arra, hogy teljessé tegyük az óvoda-gyermek, óvoda-szülő kapcsolatot. A családi nevelést kiegészítve gondozzuk, fejlesztjük a gyermekeket. Ennek érdekében - a szülők igényeire is támaszkodva - egyre több lehetőséget biztosítunk az óvoda életébe történő betekintésre.
Óvodánk két, egymás melletti épületben üzemel. A fő épületben öt, míg a tagóvodában egy csoport található. A Mackó Kuckó Tagóvodánk 2002-től működik ezen a helyen. Egy csoportszoba, egy gyermekmosdó, egy gyermeköltöző és egy tálalókonyha van az épületében.

IMG_7672.JPG


Minden csoportnak két óvónője és egy dajkája van, akik lehetőség szerint az óvodába lépés pillanatától egészen az iskolába kerülésig foglalkoznak a gyermekekkel.
A csoportszobák esztétikusak, otthonosak, a berendezések messzemenően megfelelnek  a gyermekek igényeinek. Nagy és igen jól felszerelt tornaterem biztosít lehetőséget a mozgásfejlesztésre.

IMG_7690-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logopédus, gyógytornász, fejlesztő pedagógus, pszichológus, szükség esetén a gyermekvédelmi felelős is segíti munkánkat, s a szülők  is kérhetik segítségüket nevelési problémáik, gondjaik megoldásában.
Óvodánknak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium  a „Zöld Óvoda" címet adományozta, melyet 2006. szeptember 22-én vehettünk át. Majd 2009-ben és 2012-ben is ismét elnyertük a "Zöld Óvoda" címet, végül 2015-ben "Örökös Zöld Óvoda" lettünk !
Udvarunkon több madáretető, madárodú és madáritató található, melyeket a környék madarai állandóan látogatnak, hiszen egész év folyamán gondoskodunk róluk. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, megkaptuk a „Madárbarát Óvoda" címet, melyre szintén nagyon büszkék vagyunk.
Folyamatosan azért dolgozunk, hogy ezt a két kitüntető címet megtarthassuk, s minél többet tehessünk környezetünkért és a természetvédelemért. Mindennapjaink is ezt tükrözik, s ebben a gyermekek nagyon lelkes és érdeklődő résztvevők.

IMG_7663.JPG

Köszönjük érdeklődését:

  az óvoda Apraja-Nagyja